NL Actief Fitnesstrainer A

NL Actief Fitnesstrainer A

De opleiding Fitnesstrainer A (FITNED: niveau 3) is het startsein voor een dynamische baan in de fitnessbranche. Door middel van een intake en/of testprotocol stel je als fitnesstrainer een verantwoord trainingsadvies en/of trainingsprogramma samen. Je stimuleert, motiveert en corrigeert de klant tijdens zijn training én begeleidt hem op weg naar een gezonde(re) leefstijl. De belangrijkste uitgangspunten voor de fitnesstrainer zijn de wensen en (on)mogelijkheden van de sporters. De NL Actief Fitnesstrainer A opleiding bied je met behulp van e-learning, de mogelijkheid om op je eigen tempo, in een eigen online leeromgeving te leren, te herhalen, testvragen te doen en de webvideo oefeningen herhaaldelijk te bekijken.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor startende instructeurs die na deze praktische opleiding aan de slag willen als erkend fitnessinstructeur. (Het diploma wordt erkend door NL Actief op niveau 3.) Deze opleiding is daarnaast uitermate geschikt voor mensen die erna de NASM Personal training en/of NL Actief Fitnesstrainer B opleiding willen doen.

Cursist
Zonder specifieke vooropleiding kun je toch deelnemen aan deze opleiding. Wel wordt deze opleiding afgesloten met examens op niveau 3. Uiteraard dien je affiniteit te hebben met fitness en sport en is enige trainingservaring een pre.

Officieel branche erkend NL Actief diploma
Nadat je bovenstaande fitnessopleiding hebt gevolgd sluit je af met een officieel, branche erkend NL Actief examen om zo in het bezit te komen van het Fitnesstrainer A NL Actief diploma. Wanneer je met goed gevolg het door NL Actief erkende Fitnesstrainer A diploma hebt behaald kan men zich registreren in het Nationale FITNED register op niveau 3.

Theorie
Het lesmateriaal voor de theorie bestaat uit het curusboek Fitnesstrainer A van NL Actief en als aanvullend studiemateriaal 3 e-learning modules. Het studieboek omhelst de complete theorie van de opleiding en dien je in zijn geheel te bestuderen.

Het theorie examen is afgeleid van het NL Actief Fitness A boek. Een aantal hoofdstukken (Anatomie, fysiologie en trainingsleer) zijn vertaald naar e-learning modules. Via deze modules maak je op een interactieve manier kennis met de basiskennis Anatomie, Inspanningsfysiologie en Trainingsleer.
Daarnaast krijg je de beschikking over videolessen die behoren bij bovengenoemde oefenstof.

Praktijk
Het praktijkdeel van deze opleiding bestaat uit vijf lesdagen waarin je optimaal wordt voorbereid op het NL Actief praktijkexamen. Hierin staan de volgende onderwerpen centraal:

 • Instructie geven
 • Lesgeven
 • Programma’s samenstellen
 • Communicatie met klanten

Daarnaast bestaat de praktijk uit minimaal 60 uur stagelopen bij een sportcentrum en het uitwerken van de stageopdrachten. Tijdens deze lesdagen ontvang je ook uitleg over de inhoud hiervan.

Examens
Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie en praktijkexamen.

Theorie-examen:
Het theorie-examen bestaat uit het maken van een kennistoets, deze bestaat uit 60 meerkeuzevragen.

Praktijkexamen:
Het praktijkexamen bestaat uit het daadwerkelijk geven van een fitnesstraining. Om deel te mogen nemen aan dit praktijkexamen dient men aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Men dient het theorie-examen behaald te hebben
 • De stageopdrachten (portfolio) dienen voldoende beoordeeld te zijn
 • Het lesvoorbereidingsformulier (LVF) dient voldoende beoordeeld te zijn

Duur
De geschatte studiebelasting van deze opleiding bedraagt en bestaat uit:

 • Het volgen van de theoretische e-learning modules, bekijken van de videolessen en het bestuderen van de lesstof: 90 uur
 • Zes praktijklesdagen: 30 uur
 • Stage en uitwerken stageopdrachten: 60 uur

Totaal 180 uur

Het volgen van de Fitness A plus opleiding verloopt als volgt:

 1. Afronden e-learning. (gemiddelde studiebelasting 90 uur – afhankelijk van het eigen studietempo)
  • De startdatum van de e-learning wordt bepaald door de deelnemer zelf
  • Je ontvangt na de inschrijving (en betaling van de factuur) een inlogcode waarmee je kunt starten met de e-learning modulen en videolessen.
  • Het theorie boek wordt thuis gestuurd
 2. Het volgen van 6 praktijklesdagen en een theorie- en praktijkexamen

Les- en examendagen
De lessen vinden plaats tussen 10.00 en 15.00 uur

Diploma
Als je voldaan hebt aan alle exameneisen dan ontvang je een door NL Actief erkend diploma. Je bent daarmee een bevoegd en professioneel medewerker voor een sport- en fitnesscentrum en gekwalificeerd om zelfstandig les en leiding te geven aan individuen en groepen. Tevens is het mogelijk je te registreren als Fitness Trainer A in het Nationale EREPS-register (niveau 3).

Kosten
Lesdagen € 895,-

Je kunt de opleiding ook in vijf termijnen betalen.
De opleiding kost dan in totaal € 945,-. Dit is exclusief examenkosten.
Betaal je in termijnen, dan moeten twee termijnen voor de start van de opleiding voldaan zijn, de totale opleidingskosten moeten voor het eind van de opleiding voldaan zijn en de examenkosten dienen tegelijkertijd met de eerste termijn betaling betaald te worden.

Cadeau:

Bij inschrijving voor de NL Actief Fitnesstrainer A met de start op 24 maart 2018 en/of NASM Personal Training opleiding met de start op 17 Maart 2018 ontvang je een voucher naar keuze voor de specialisatie: Kettlebell training, Coretraining, Suspension Training of Kickbokstraining twv. € 99,-

De workshops worden in het voorjaar (April/Mei/Juni) ingepland.

Kosten voor deze opleiding zijn inclusief:

 • E-learning module: Anatomie
 • E-learning module: Inspanningsfysiologie
 • E-learning module: Trainingsleer
 • Studieboek Fit!vak Fitnesstrainer A
 • Videolessen Anatomie / Inspanningsfysiologie / Trainingsleer
 • Een studiecoach aan wie je via de mail vragen kunt stellen over de lesstof en het maken van examenopdrachten. Je studiecoach zal hier binnen uiterlijk 48 uur op reageren
 • 5 cursusdagen met cursusmaterialen
 • 6 maanden gratis abonnement op Fitness Expert Update

Dit is exclusief de examenkosten om aan de NL Actief examens te kunnen deelnemen.
De kosten hiervoor bedragen € 250,-

(Genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend)

Er kan op elk moment gestart worden met het theoretische deel van deze opleiding. Je ontvangt namelijk op moment van inschrijving een inlogcode waarmee je kunt starten met de e-learning modulen en videolessen.

De praktijklesdagen zijn te volgen op de volgende locaties:

StartdataLocatie
2 november 2019De Geus Sport & Events, Langedijk
(vlakbij Alkmaar)
21 maart 2020De Geus Sport & Events, Langedijk
(vlakbij Alkmaar)

De startdata zijn onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Download hier het lesrooster 2019..

Download hier het lesrooster 2020..

Het rooster is onder voorbehoud van wijzigingen.

Ik heb bij Tredus Opleidingen mijn opleiding Fitnesstrainer A gevolgd op de locatie Fitland XL De Geus in Broek op Langedijk. Een goede lesomgeving plus fitnesszalen, duidelijke uitleg, goede boeken, afspraak is afspraak. Ze leggen de lat hoog bij jezelf zodat je de opleiding goed en zelfstandig kunt doen. Maar vooral duidelijk, overzichtelijk en bereikbaar wanneer je vragen hebt. Goede overzichtelijke manier van lesgeven. Dit heeft er voor mij toe geleid dat ik mijn fitnesstrainer A diploma dan ook heb behaald. – John

 

Mede door het neerzetten van een leuke en gemoedelijke sfeer bij de cursus tot Fitnesstrainer A vond ik de opleiding zeer geslaagd. Ik ging elke week met plezier naar de opleiding, het lesmateriaal werd praktische en zo toegankelijk aangeboden. Tijdens de opleiding ben ik in aanraking gekomen met vele diverse materialen waaronder vaste kracht en cardiotoestellen, maar ook veel verschillende losse materialen waaronder kettlebells, trx banden, Swiss ball, medice ballen en losse gewichten. Dit maakt de opleiding zeer divers waardoor ik heel veel geleerd heb van dat wat ik tegenkom als Fitnesstrainer in de sportschool – Tineke

direct inschrijven
stel je vraag